Att se helhet före detalj eller tvärtom?

I både skolpsykologens och bup-psykologens utredningar visade det sig att sonen har en förmåga att se detaljer före helheter. Och det är ju fiffigt! Ibland i alla fall. Att se en massa detaljer och inte ha förmågan att sätta ihop dem till en helhet ställer till det i vardagslivet. För oss där detta är naturligt går det av bara farten.

Tänk nu inte att det är svårt att till exempel pussla. Tänk istället att du ska få till ett flöde i en arbetsuppgift. Först göra det, sedan nästa grej, sedan nästa och så vidare. Att kunna se delarna och sedan få ihop det genom att planera vägen dit. Det är svårt och en utmaning för sonen, och oss, här hemma. Men vi tränar oss.

Nu till fördelarna med det här detaljseendet. Förut försökte jag hitta en inställning i en Facebookgrupp jag administerar. Jag behövde lägga till en medlem men är inte vän med hen på Facebook. Jag letade, maken letade. Och så gav jag sonen mobilen. Några sekunder senare hade han hittat det vi andra letat efter i tio minuter. Jag tänker att han hittade det så snabbt tack vare sitt detaljseende. Hans kunskap om hur saker hänger ihop stod inte i vägen för honom som jag tror det gjorde för oss.

Den här bilden stämmer himla bra in på vår son. Den säger nog det mesta om autism.

Annons

3 tankar på “Att se helhet före detalj eller tvärtom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s